MRP DE MENORCA
Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca
Inici arrow Grup de lectura
divendres, 15 novembre de 2019
 
 
Menú principal
Inici
MRPM
Articles
Documents de treball
Oratges
Materials
ESCOLES D'ESTIU
Jornades de tardor 2015
Estadístiques
Escoles Anteriors
mrpms
Trobades Nacionals
MRPs a nivell Nacional
GRUPS DE TREBALL
Grup de lectura
Mestres per la música
Alumnes i Desigualtats
JUGA NET !
Eduquem amb l'esport
Forum d'ONG
MUCEM
BLOG del grup de lectura
Formulari d'accés

Recuperar contrasenya?
Sindicació
Qui està connectat
Hi ha 1 convidat en línia
Estadístiques
Usuaris: 4
Notícies: 139
Enllaços Web: 14
Grup de lectura

Temps de lectures
El MRP ha constituït un grup de lectura, un espai de tertúlia per parlar de literatura i d’educació. L’objectiu és compartir les vivències, les sensacions i els sentiments que ens generi una determinada novel·la; intercanviar i compartir  les diverses interpretacions que sobre una mateixa lectura fan diferents lectors, i reflexionar sobre el paper de la literatura en l’educació ètica.
Es tracta de llegir un llibre  al mes i comentar-lo. La idea no és nova. A l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona es realitza una activitat semblant titulada "Temps de lectures", dirigida pel professor de Filosofia i Antropologia Joan Carles Mèlich, qui dinamitza les sessions i presenta propostes per al debat. En principi s’ha pensat posar la mateixa llista de llibres, 5 en total i, posteriorment, valorar la possibilitat de rebre algun tipus d’assessorament o intercanvi amb el grup de l’ICE.


Lectures 2010-2011 PDF Imprimir Correu
dimecres, 16 febrer de 2011
 • “La dona que perdia tots es avions” Josep Maria Miró. 18 novembre
 •  
 • “Astrid y Veronika”  de Linda Olsson. Ed. Salamandra. 22 gener
 •  
 • “La pedra de paciència” Atiq Rahimi. Empúries Narrativa. També hi ha una edició de butxaca. 19 de febrer
 •  
 • “Fin” David Monteagudo. 19 de març
 •  
 • “D’A a X” John Berger .16 d’abril
 •  
 • Títol per determinar. 21 de maig
 
L'ESPECTRE SE'N VA PDF Imprimir Correu
dimecres, 05 novembre de 2008
L'ESPECTRE SE'N VA
Philip Roth

Editorial: La Magrana
Música constantL'espectre se'n va de Phlip Roth. Nathan Zuckerman torna a Nova York, la ciutat que havia deixat onze anys abans. En aquest temps, Zuckerman no s’ha dedicat a altra cosa que a ser escriptor: sense veus que el destorbessin, sense mitjans de comunicació, sense amenaces terroristes, sense dones, sense notícies, sense res més a fer que la seva feina i suportar l'envelliment. Zuckerman camina pels carrers de la ciutat com un fantasma i aviat estableix contacte amb tres persones que trenquen la seva solitud tan ben protegida. Implicat de sobte amb sentiments com l’amor, el dolor, el desig i l'odi, Zuckerman viu un drama interior d'alta intensitat dramàtica. Emparentada amb algunes de les primeres novel·les de Philip Roth, la comèdia melancòlica The Ghost Writer; el contrapunt entre realitat i imaginació de The Counterlife; els diàlegs característics de Deception, l'espectre se'n va torna a l'estil i als temes incomparables de Roth, així com un pas impressionant cap a una nova fase en el seu compromís insaciable amb la ficció.

 
LA CARRETERA PDF Imprimir Correu
dimarts, 04 novembre de 2008
LA CARRETERA
C. McCarthy
Editorial: Edicions 62
Música constantLa carretera de C. McCarthy és la història profundament commovedora del viatge d’un pare i un fill. Tots dos caminen sols per un paisatge apocalíptic on res no es mou, llevat de les cendres arrossegades pel vent. El cel és fosc i el fred és tan terrible que és capaç de trencar les pedres. No tenen res: només una pistola per defensar-se de les bandes violentes que sotgen el camí, la roba que duen posada, un carretó amb menjar recollit de les escombraries... i l’un a l’altre. Mereixedora del Premi Pulitzer 2007, aquesta magistral novel·la planteja sense embuts un futur on no hi ha esperança, però on un pare i el seu fill, “l’un per l’altre el món sencer”, resisteixen per amor. Imponent pel que fa a la profunditat visionària, La carretera és una lúcida meditació sobre el pitjor i el millor del que som capaços: destrucció extrema, tenacitat desesperada i la tendresa que manté dues persones vives enmig de la devastació total.

 
TRILOGIA DE CLAUS I LUCAS PDF Imprimir Correu
dilluns, 03 novembre de 2008
TRILOGIA DE CLAUS I LUCAS
A. Kristof
Editorial: La Magrana
Música constantTrilogia de Claus i Lucas de A. Kristof. La guerra esclata i la mare dels bessons Claus i Lucas es veu obligada a deixar els nois amb la seva àvia, una vella analfabeta, bruta, avara i dolenta que els fa la vida impossible. Les noves circumstàncies empenyen Claus i Lucas a fer exercicis per endurir-se: volen ser resistents al dolor i tenir la crueltat necessària per enfrontar-se a la dona. Els cal sobreviure, créixer ràpidament i deixar testimoni dels seus fets en uns quaderns escolars que, un cop se separin en finalitzar la guerra, els hauran de servir per completar les respectives històries.

La Trilogia de Claus i Lucas, composta per les novel·les El gran quadern, La prova i La tercera mentida, és un puzle de veus contradictòries format per peces menudes i punxants com agulles.


(GRUP DE LECTURA: Dissabte 10 de gener de 2009)
 
LES BENIGNES PDF Imprimir Correu
diumenge, 02 novembre de 2008
LES BENIGNES
J. Littell
Editorial: Quaderns Crema
Música constantLes benignes de J. Littell és el relat de la Segona Guerra Mundial i de l’Holocaust jueu des del punt de vista d’un dels seus protagonistes: Maximilian Aue, alemany, doctor en dret, membre de les SS que gairebé sense moure un dit va recorrent els principals escenaris europeus d’aquella guerra i de l’extermini de jueus, gitanos, homosexuals, malalts mentals, criatures, dissidents, etc., al mateix temps que va ascendint en la jerarquia de les SS.

«Germans de l’espècie humana, permeteu-me que us expliqui com va anar. No som  germans teus, em replicareu, i no ho volem saber. I sí, és cert que es tracta d’una història ben fosca, però també edificant, un veritable conte moral, us ho asseguro. Potser resultarà una mica llarg, això sí; al capdavall van passar moltes coses, però si és que no aneu amb massa pressa, amb una mica de sort tindreu prou temps. I a més, us toca de prop: ja veureu com us toca de prop. No us penseu que us intento convèncer de res; al capdavall, les vostres opinions són cosa vostra. Si m’he decidit a escriure, després de tots aquests anys, ha estat per posar les coses a lloc de cara a mi mateix, no de cara a vosaltres. Durant molt de temps, ens arrosseguem per aquesta terra com una eruga, a l’espera de la papallona esplèndida i diàfana que portem en nosaltres».

 
LECTURES CURS 2008-09 PDF Imprimir Correu
dissabte, 01 novembre de 2008

- Dissabte  15 de novembre 2008: J. Littell, Les benignes (Quaderns Crema) / Las benévolas (RBA)

- Dissabte 10 de gener de 2009: A. Kristof, Trilogia de Claus i Lucas (La Magrana) / Claus y Lucas (El Aleph)

- Dimarts 14 de febrer de 2009: C. McCarthy, La carretera (Edicions 62; Mondadori)

- Dissabte 14 de març 2009: P. Roth, L’espectre se’n va (La Magrana) / Sale el espectro (Mondadori)

- Dissabte  25 d’abril 2009: a determinar

- Dissabte 23 de maig 2009: a determinar
 
UNA MÚSICA CONSTANT PDF Imprimir Correu
dissabte, 03 novembre de 2007
UNA MÚSICA CONSTANT
Vikram Seth
Editorial: 62/Quinteto
Música constantUna música constant. Michael Holme és un violinista de gran talent a qui s'havia augurat una gran carrera com a solista i que ha acabat com a segon violí en un quartet de corda, una posició tan còmoda i sense expectatives com la seva pròpia vida, que transcorre grisa i trista en un Londres igualment gris i trist. Michael no està fet per aquest món i només viu per a dues coses: Schubert i el seu violí. Però la seva campana de viure es trenca una tarda que, enmig del brogit de la ciutat, creu veure Júlia, una pianista que havia estimat i que no ha vist des de fa deu anys. Reviurà el seu amor fins que un secret dolorós li farà entendre que en la vida poques vegades hi ha una segona oportunitat.
La música i la literatura conflueixen en aquesta novel·la en perfecta harmonia, amb l'emoció d'un lied de Schubert i la precisió de L'art de la fuga de Bach. Una música constant és una festa per als sentits.

Vikram Seth (Calcuta, 1952) és poeta , novel·lista i moltes coses més: traductor del xinès, economista, és sobretot un dels artífexs del boom de la literatura angloíndia. Seth és un dels pocs escriptors contemporanis capaços d'integrar el món d'Orient i el d'Occident. La seva primera novel·la, Un buen partido, va obtenir un èxit internacional de crítica i de lectors tan rotund com els de Salman Rushdie o Arundathi Roy.

 
TRAPOS SUCIOS PDF Imprimir Correu
divendres, 02 novembre de 2007
TRAPOS SUCIOS
David Lodge
Editorial: Anagrama
Trapos suciosTrapos sucios. Adrian Ludlow, novelista distinguido, uno de cuyos libros figura en el plan de estudios de la enseñanza media, se ha refugiado ahora en una casa de campo situada debajo del pasillo aéreo de Gatwick. Su amigo de la universidad, Sam Sharp, que se ha convertido en un novel·lista de éxito, le visita de camino a Los Ángeles, enfurecido a causa de una malévola entrevista que le ha hecho Fanny Tarrant, miembro de la nueva y temible generación de reporteros agresivos. Los dos amigos deciden vengarse de Fanny, aunque en este empeño Adrian Ludlow arriesga precisamente lo que más aprecia: su intimidad.

David Lodge (Londres, 1935) es uno de los grandes maestros del humor inglés y un escritor polifacético. Ha escrito novelas como '¡Buen trabajo!', 'El mundo es un pañuelo', 'Noticias del paraíso', 'La caída del Museo Británico', 'Trapos sucios' y 'Pensamientos secretos', así como libros de crítica literaria, guiones y obras de teatro

 
ELEGIA PDF Imprimir Correu
dijous, 01 novembre de 2007
ELEGIA
Philip Roth
Editorial: La Magrana/Mondadori
ElegiaElegia. La nova novel·la de Philip Roth és una història feroçment íntima i alhora universal sobre la pèrdua, el dolor i l'estoïcisme. És una obra sobre la lluita de tota una vida d'un home amb la mort. Roth traça el destí d'aquest home qualsevol des de la primera vegada que es va haver d'enfrontar amb la mort a les idíl·liques platges dels estius de la seva infantesa. Passa més endavant pels problemes familiars i els èxits professionals dels anys de maduresa i arriba finalment a la vellesa, quan observa, defallit, el deteriorament de la gent de la seva edat i sent les seves pròpies xacres.

Philip Roth va guanyar el 1997 el premi Pulitzer per Pastoral americana. El 1998 va rebre la National Medal of Arts and Letters. Ha guanyat dues vegades el National Book Award, el PEN/Faulkner Award i el National Book Critics Circle Award. El 2005, "Complot contra els Estats Units" va rebre el premi de la Societat Americana d'Historiadors per "la millor novel·la històrica de tema nord-americà de 2003-2004" i va ser nomenat Millor Llibre de l'Any per desenes de publicacions dels Estats Units.

 
LECTURES CURS 2007-08 PDF Imprimir Correu
dimecres, 31 octubre de 2007

- Philip ROTH, Elegia (La Magrana/Mondadori).  9 de novembre

- David LODGE, Trapos sucios (Anagrama). 11 de gener

- Vikram SETH, una música constant (Ed. 62/Quinteto) 15 de febrer

- Sandor MÁRAI, La germana (Ed. 62/Salamandra) 14 de març

- Yasmina KHADRA, El atentado (Alianza) 11 d’abril

- John BOYNE, El noi del pijama a ratlles (Empúries/Salamandra) 16 de maig

 
NO EM DEIXIS MAI PDF Imprimir Correu
dijous, 02 novembre de 2006
NO EM DEIXIS MAI
Kazuo Ishiguro
Editorial:Editorial Empúries
Col·lecció: Anagrama/ Empúries, 47
És un llibre inquietant. Potser aquesta  és la impressió més general de la lectura del llibre “No em deixis mai”. És una novel·la de ciència ficció, narra un malson o apunta a una realitat cada cop més propera? La possibilitat de crear clons humans destinats a ser donants d’òrgans va encetar el debat. I necessàriament, hi sorgeix la qüestió ètica. És reprovable aquest fet? Quins són els límits de la enginyeria genètica?

En tot cas, pensam que l'autor es posiciona davant d’ aquest tema. Les seves criatures semblen aparentment deshumanitzades, però cerquen establir lligams, viuen l'amistat i l'amor i són capaces d'expressar emocions i sentiments mitjançant la creació artística... Ishiguro intenta demostrar que estan dotades d'ànima.

Un altre tema de fons és la funció de l’ educació. Aquesta apareix  al llibre com l’acceptació acrítica del sistema i en aquest sentit dóna bons resultats perquè els personatges protagonistes no es plantegen en cap moment  transgredir-lo ni cercar què hi ha més enllà. Gairebé sense preguntes ni curiositat (sols comenten els rumors),  accepten  amb resignació la vida que els ha tocat viure, sense futur. Ningú no surt del carrerany ni se salta cap norma. L'individu no existeix com a tal. Sobta i costa entendre la submissió, la passivitat davant aquest destí  assignat. Algunes persones van relacionar l’argument de “No em deixes mai” amb el de  pel·lícules de ciència ficció o els va fer pensar en una granja on els animals són criats per anar a l'escorxador i viuen feliços.Altres van considerar que tots, d’ una manera o altra, també vivim dirigits, condicionats i sotmesos, tot i que preferim creure que som lliures.
 
Quant al lloc on viuen els protagonistes, l'escola,  sen's presenta com un espai idíl·lic, tancat i aïllat, on el món exterior està desdibuixat i una atmosfera especial envolta els personatges. Les paraules naixement i mort són tabús i es substitueixen per eufemismes com “arribar a terme”. Tanmateix hi estan segurs i se'n senten orgullosos.
Com a marc de fons d’aquest espai idíl·lic on viuen els personatges s'intueix una societat britànica fragmentada que reprodueix  una educació classista.  Primer  ajuda i es preocupa dels éssers  que ha creat  i  després els dóna l’esquena, lliurant-los al seu destí.

Es tracta d'una història  brillant i plena d'emoció en els darrers capítols. També trista, incita a la compassió. En general costa agafar el fil argumental i, mentre que a algunes persones la història els captivà de bon principi, a altres fins a la meitat no els despertà prou l'interès. Mentre una persona comenta que no el tornaria a llegir en cap cas, una altra deia que, quan el va acabar, sentí la necessitat de tornar al principi. És una història cinematogràfica, en llegir-la  sembla talment com si veiessis una pel·lícula.

Tot i la tristesa que traspua tampoc cal ser pessimistes, mai no hem de perdre l’esperança. El gènere humà és capaç de les majors crueltats i també de realitzar grans gestes.

 
<< Inici < Anterior 1 2 Següent > Final >>

Resultats 1 - 11 de 13
La Catedral de Menorca
Darreres Publicacions
Darrers enllaços
Darrers arxius
18.jpg
El més llegit
 
Top! Top!